vrijdag 24 februari 2012

Observatieweek 13/02-17/02

Onze eerste week op school is van start gegaan. 's Morgens staan we om 6 uur op en vertrekken we met de fiets naar school. Om 10 over 7 worden we elke dag op school verwacht. Om 5 voor half 8 gaat het belsignaal en start het eerste lesuur. Elk lesuur duurt hier 40 minuten en na 4 lesuren hebben ze een korte pauze van ongeveer een kwartier. Tijdens deze pauze kunnen de leerlingen een versnapering kopen zoals broodjes, nasi, bami, loempia's, kroketten, chips,... Op maandag, dinsdag en donderdag volgen na deze pauze nog 4 lesuren van 40 minuten en eindigt de school om 13.05 uur. Op woensdag en vrijdag is het een kortere dag en hebben ze na de pauze nog 3 lesuren, de schooldag eindigt dan om 12.25 uur.

Tijdens het observeren merkten we onmiddellijk op dat het onderwijs er hier op een heel andere manier aan toe gaat. De klassen zijn hier open waardoor je iedereen hoort en ziet. Leerlingen lopen de klas in en uit wanneer ze willen, ze babbelen constant, vinger opsteken kennen ze niet, de meeste leerkrachten hebben weinig gezag,... kortom ze doen wat ze willen. Toch zijn de leerlingen open en sociaal ten opzichte van ons, de stagiaires. Doordat we de hele dag op school moeten zijn maar niet altijd kunnen observeren of lesgeven hebben we ook extra taken vrijwillig op ons genomen. Op de St. Paschalisschool zijn Lobke, Jolien en Rob bezig met het leerlingenregister te digitaliseren. Dit omdat het register nu in een boek staat dat met inkt geschreven is en bijna onleesbaar wordt door de ouderdom. Op de St. Louiseschool zijn Sanne en Hanne bezig met het digitaliseren van de bibliotheek. Dit omdat de bibliotheekverantwoordelijke alles nog met kaartjes doet waarop ze zelf alles nog moet noteren.

In de namiddag zijn we vrij zodat we tijd hebben om onze lessen voor te bereiden. Deze week hebben we het nog redelijk rustig gehad. Sommigen onder ons hebben al moeten lesgeven maar het echte werk begint pas volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten