vrijdag 24 februari 2012

stageweek 20/02-24/02

Deze week zijn we allemaal begonnen met lesgeven. Dit was een hele aanpassing. Om te beginnen moesten we onze lessen maken met een beperkte internetverbinding. Ook werkblaadjes maken is hier niet van toepassing want papier is hier erg duur en de scholen kunnen dat niet betalen. De handboeken, als ze er al hebben, zijn hier ook van de jaren stilletjes en zijn verouderd.  We moeten ons dus behelpen met de beperkte middelen die we hebben.

De lessen zijn altijd al goed meegevallen maar de klas volledig tot rust krijgen is haast onmogelijk omdat ze niet gewoon zijn om te zwijgen in de klas. Toch werken ze goed mee en vinden ze het fijn dat we eens met een andere aanpak komen. Zo hebben ze bijvoorbeeld nog nooit in groepen gewerkt en wisten ze absoluut niet wat ze moesten doen.

We beginnen ons al goed thuis te voelen in het schoolteam en worden geholpen door de collega's wanneer het nodig is. We zijn allemaal zeer tevreden over onze stageplaats en we hopen dat we veel kunnen betekenen voor de school.

White Beach 18/02

Zaterdag zijn we met de hele bende naar Whtie Beach geweest. Raggie kwam ons rond 10 uur ophalen met een busje en zo vertrokken we naar White Beach. Na een uurtje rijden kwamen we aan op het aangelegde strand aan de Surinamerivier. Het stuk waar we mochten zwemmen was gelukkig afgesloten met netten voor de gevaarlijke vissen. We legden onze handdoek onmiddellijk op het strand en gingen al pootje baden. Na enkele uurtjes was het hoogtij en konden we zwemmen in het heerlijke warme water van de Surinamerivier.

Na een dagje luieren aan het strand wilden we carnaval gaan vieren in de stad maar helaas waren we iets te laat en was de show al voorbij.

Zondag hebben we ons aan de tafel gezet om al wat voor school te werken want maandag moesten we er weer vroeg uit om naar school te gaan.

Observatieweek 13/02-17/02

Onze eerste week op school is van start gegaan. 's Morgens staan we om 6 uur op en vertrekken we met de fiets naar school. Om 10 over 7 worden we elke dag op school verwacht. Om 5 voor half 8 gaat het belsignaal en start het eerste lesuur. Elk lesuur duurt hier 40 minuten en na 4 lesuren hebben ze een korte pauze van ongeveer een kwartier. Tijdens deze pauze kunnen de leerlingen een versnapering kopen zoals broodjes, nasi, bami, loempia's, kroketten, chips,... Op maandag, dinsdag en donderdag volgen na deze pauze nog 4 lesuren van 40 minuten en eindigt de school om 13.05 uur. Op woensdag en vrijdag is het een kortere dag en hebben ze na de pauze nog 3 lesuren, de schooldag eindigt dan om 12.25 uur.

Tijdens het observeren merkten we onmiddellijk op dat het onderwijs er hier op een heel andere manier aan toe gaat. De klassen zijn hier open waardoor je iedereen hoort en ziet. Leerlingen lopen de klas in en uit wanneer ze willen, ze babbelen constant, vinger opsteken kennen ze niet, de meeste leerkrachten hebben weinig gezag,... kortom ze doen wat ze willen. Toch zijn de leerlingen open en sociaal ten opzichte van ons, de stagiaires. Doordat we de hele dag op school moeten zijn maar niet altijd kunnen observeren of lesgeven hebben we ook extra taken vrijwillig op ons genomen. Op de St. Paschalisschool zijn Lobke, Jolien en Rob bezig met het leerlingenregister te digitaliseren. Dit omdat het register nu in een boek staat dat met inkt geschreven is en bijna onleesbaar wordt door de ouderdom. Op de St. Louiseschool zijn Sanne en Hanne bezig met het digitaliseren van de bibliotheek. Dit omdat de bibliotheekverantwoordelijke alles nog met kaartjes doet waarop ze zelf alles nog moet noteren.

In de namiddag zijn we vrij zodat we tijd hebben om onze lessen voor te bereiden. Deze week hebben we het nog redelijk rustig gehad. Sommigen onder ons hebben al moeten lesgeven maar het echte werk begint pas volgende week.

dinsdag 14 februari 2012

Eerste weekend in Suriname

Hallo België,

Ons eerste weekend in Suriname zit er op. We hebben er super van genoten. Zaterdagochtend zijn we met Raggie naar de Jeruzalem bazaar hangmatten gaan kopen. Daarna hebben we ze meteen in onze tuin opgehangen om de Surinaamse knooptechnieken uit te testen. 's Avonds is er een Surinamer voor ons komen koken. Op het menu stond rijst, met pompoen, gefrituurrde vis en gebakken bananen, die we in onze eigen tuin geplukt hebben. Zondag zijn we samen met de studenten van Bako en Balo naar de zoo van Paramaribo geweest. Er liepen aapjes en papegaaien los en dieren die wij als normaal beschouwen (zoals konijnen, kippen, ezels, ...) zitten hier in de zoo. In de namiddag zijn we naar de Hermittage Mall geweest, omdat sommige van ons gepaste kledij nodig hadden om les te geven. 's Avonds zijn we vroeg in ons bed gekropen want om 6.00u moesten we opstaan voor school.

zaterdag 11 februari 2012

Kennismaking met de scholen


Vrijdag werden we allemaal voor de eerste keer op onze stagescholen verwacht.  Hanne en Sanne trokken naar de St Louise school, Lobke, Jolien en Rob naar de St Pascalischool. Hier gebeurde de eerste kennismaking en werden er afspraken gemaakt, zodat we maandag goed voorbereid aan onze stage kunnen beginnen. Daarna trokken we nog even richting het centrum om de stad verder te verkennen. We hebben eindelijk een café gevonden waar we op het internet kunnen, want dat hebben we in ons huisje niet. Zo kunnen we af en toe toch met het thuisfront communiceren, onze blog aanvullen en voor school werken.

Op ontdekking


Dag twee stond Raggie al vroeg aan onze deur om ons Paramaribo te leren kennen. Eerst zijn we naar de bank gegaan om geld af te halen en vervolgens om te wisselen in Surinaamse dollars. Ook bracht hij ons naar enkele belangrijke plaatsjes: fietsenverhuur, telefoonwinkel,…  De eerste keer fietsen in Paramaribo was een hele klus. Het wegennet is onoverzichtelijk, ongestructureerd, gevaarlijk en daarbovenop is het links verkeer, wennen hoor! Onder ons hadden we een jarige, Lobke, waarvoor we met de hele bende naar een Indonesisch restaurantje trokken. We bestelden met zijn allen een rijsttafel waarvan we lekker gesmuld hebben. Hierna trokken we voldaan naar ons huisje omdat we uitgeput waren van deze vermoeiende dag en de lange reis.

Donderdag zijn we huishoudelijke inkopen gaan doen om ons huisje een grondig poetsbeurt te geven. Ook hebben we wat groenten en fruit gekocht, waarmee me blijkbaar serieus in het zak gezet zijn. 

Aankomst in Suriname


Hallo achterblijvers,

Na een lange vermoeiende vlucht van 10 uur zijn we aangekomen in de warme en zweterige luchthaven van Paramaribo, de Zanderij. Daar stond Mike, onze persoonlijke chauffeur, ons op te wachten om ons naar ons stekje te vervoeren. Eens aangekomen stond de huisbaas met zijn ontvangstcomité klaar om ons een rondleiding te geven doorheen het huisje. Veelvuldig heeft hij ons gewaarschuwd voor de gevaren in Suriname en hij benadrukte dat we goed op elkaar moeten letten. Daarna hebben we ons muskietennet opgehangen en ons helemaal ingesmeerd met DEET om moe in ons bedje te kruipen.